vineri, 8 iunie 2012

Campionatul European de Fotbal 2012 [partea a III-a]

             
   Salutare tuturor.Dupa ce in primele doua parti ale acestui articol v-am spus  parerea mea despre acest European si mai apoi o istorie a europenelor de pana acum,a venit timpul sa va reamintesc cateva lucruri despre europeanul pe care eu,ca impatimit al fotbalului si ca suporter al Romaniei,l-am trait la cea mai mare intensitate.Este vorba despre Euro 2008,primul european de la care nu am pierdut nici o partida si la care stiam toate lucrurile care puteau fi stiute despre el,deoarece la cel din 2004 nu prea aveam habar cu ce "se mananca" acest gen de competitie.
               
               Prin urmare sa incepem o recapitulare a evenimentelor petrecute in 2008 in Elvetia si Austria.
               Preliminariile pentru aceasta competitie au început in august 2006,in urma acestora calificandu-se la turneul final pe langa cele 2 echipe gazda inca 14  echipe:
  1. Polonia
  2. Portugalia
  3. Italia
  4. Franta
  5. Grecia
  6. Turcia
  7. Republica Ceha
  8. Germania
  9. Croatia
  10. Rusia
  11. Spania
  12. Suedia
  13. Romania 
  14. Olanda
              Pe 2 decembrie 2007 ,in Elvetia au avut loc tragerile la sorti grupele fiind urmatoarele:
               
             Grupa A                      Grupa B               Grupa C          Grupa D
             Elvetia                        Austria                 Olanda             Grecia 
             Republica Ceha         Croatia                 Italia                Suedia
             Portugalia                  Germania              Romania         Spania
             Turcia                         Polonia                 Franta              Rusia
              
              In urma tragerilor la sorti lumea alesese deja favoritele fiecarei grupe,cu exceptia uneia,Grupa C,
numita atunci,pe buna dreptate,grupa mortii.Din nefericire pentru noi in acea grupa se afla si Romania alaturi de Olanda si de finalistele mondialului din 2006 Franta si Spannia.

             Tragerile la sorti fiind efectuate nu mai ramanea decat un singur lucru de facut:Austria si Elvetia trebuiau sa pegateasca pana in cel mai mic detaliu venirea spectacolului fotbalistic pe teritoriul lor.
             Mascotele turneului au fost alesi simpaticii Trix și Flix  cei care apar si in videoclipul melodiei oficiale de la Euro 2008 Like a superstar a lui Shaggy.
               Cele 8 stadioane pe care urmau sa se joace meciurile sunt urmatoarele:
                
                 Aceste detalii fiind si ele puse la punct pe data de 7 iunie 2008 se da startul turneului.
   Grupa A
                 Portugalia era favorita grupei si nu numai,avand-ul in lot pe Cristiano Ronaldo care la finele acelui an urma sa castige Balonul de aur.
                  Predictia tuturor s-a adeverit,Portugalia castigand grupa A fara emotii,dar  fiind invinsa in ultimul meci de Elvetia  intrucat a ales sa-si odihneasca jucatorii importanti.
                  Pe locul 2 s-a clasat Turcia care desi a fost condusa in toate cele trei meciuri a reusit sa revina pe final in doua dintre ele si la le castige.

  Grupa B 
              La fel ca grupa A si aceasta grupa avea o favorita clara si anume Germania.
Predictiile nu s-au adeverit de aceasta data,Croatia castigand meciul direct si mergand mai  departe de pe primul loc cu maximum de puncte.In ultimul meci din grupa Ballack a adus victoria germanilor in fata Austriei si nemtii au mers mai departe de pe pozitia secunda.
 Grupa C
            Grupa mortii a fost probabil grupa celei mai mari surprize de la Euro 2008.Cele doua favorite ale acestei grupe si de asemenea ale campionatului,Franta si Italia,au fost umilite de Olanda cu 4-1 respectiv 3-0,iar ultimile meciuri din grupa  anuntau  o surpriza si mai mare.Dupa ce Romania a reusit doua egaluri cu finalistele Mondialului 0-0 respectiv 1-1,avea neoie de o victorie in fata Olandei sau chiar un egal (in situatia in care Franta-Italia se incheia la egalitate).Olanda a fost dispusa sa ofere Romaniei victoria,insa vazand ca tricolorii nu reusesc sa bage mingea in poarta,a bagat in cea de-a doua repriza intariri si a invins cu 2-0.
Italia a profitat si invingand Franta a mers mai departe de pe locul 2.
Grupa D
          Conform asteptarilor, Spania a castigat la pas grupa si a mers mai departe de pe primul loc.Surpriza grupei a oferit-o insa campioana en-titre Grecia,care a plecat acasa pe usa din dos,fiind singura echipa care termina europeanul fara niciun punct.Dupa un inceput dezastruos,un 4-1 administrat de Spania,Rusia a reusit sa-si revina si sa castige celelalte doua meciuri mergand astfel mai departe de pe locul 2.
 Sferturile de finala
               Primul sfert a fost cel dintre Portugalia si Germania in care Porttugalia pornea ca favorita dupa parcursul nefast al Germaniei din grupe.Cu toate acestea,odihnirea jucatorilor in ultimul mmeci din grupa nu a fost tocmai tactica potrivita,jucatorii nefiind conectati la meci si pierzand in fata Germaniei,scor final :  Portugalia 2-3 Germania.
               Cel de-al doilea sfert a avut loc intre doua dintre surprizele campionatului,Croatia si Turcia si a fost un meci de-a dreptul fantastic.la finalul celor 90 de minute tabela arata 0-0 asa ca a fost nevoie de prelungiri.In penultimul minut al acestora Croatia reusea sa inscrie si era calificata in semifinale.Turcii nu au fost insa de acord si la fel ca in ultimile doua meciuri au intors rezultatul pe sfarsit de meci:gol egalizator in minutul 120+2 si victorie la penaltiuri.Scor final Croatia 1-1 Turcia dupa prelungiri 1-3 dupa penalty-uri.
               In sfertul al treilea cea mai buna echipa din grupe,Olanda,greseste si ea cu odihnirea jucatorilor de baza in ultimul meci din grupe si este trimisa acasa de Rusia.Scor final Olanda 1-3 Rusia.
               In ultimul sfert,cel intre campioana lumii(in acel moment),Italia si viitoarea campiona a Europei,Spania,dupa 120 de minute nimeni nu reusise sa inscrie,asa ca s-a trecut la loviturile de departajare.Castigatoare in urma acestora este Spania,care merge in semifinale sa-si reintalneasca adversara din grupe.Scor final Spania 0-0 Italia,4-2 dupa penalty-uri.


Semifinale
                In prima semifinala Germania intalnea Turcia.Dupa ce in  toate meciurile de pana la acesta Turcia fusese condusa,in acest meci  reusesc sa preia conducerea in minutul 22.
Germania revine si intoarce scorul in minutele 26 si 76.In minutul 86 Turcia reuseste egalarea,
dar roata se intoarce si in ultimul minut inscrie de aceasta data Germania.Scor final
Germania 3-2 Turcia.
                In cea de-a doua semifinala Rusia nu reuseste sa razbune infrangerea din grupe in fata Spaniei si pleaca acasa cu aceeasi diferenta de goluri ca in grupe.Scor final Rusia 0-3 Spania.


Finala
              Pe 28 iunie 2008,pe stadionul Ernst Happel din Viena,Austria are loc finala Campionatului European,iar cele doua combatante Spania si Germania anuntau un spectacol absolut.Nu a fost asa cum se anunta intrucat ambele echipe au ales sa joace calm fara sa se arunce spre poarta adversa  si sa fie surprine  pe contratac.Unicul gol al partidei a fost marcat in minutul 33 de catre Fernando Torres si astfel Spania devenea pentru a doua oara campioana europeana.scor final Germania 0-1 Spania.
    


Statistici
                S-au jucat 31 de meciuri  in care s-au marcat 77 de goluri.Cel mai rapid gol marcat a fost a lui Luka Modric(minutul 4) contra Austriei.Cel  mai  tarziu gol(minutul 90+3)a fost marcat de Raul Meireles pentru Portugalia impotiva Turciei.Meciul Romania 0-0 Franta a fost meciul cu cele mai putine goluri marcate,iar meciurile Spania 4-1 Rusia si Olanda 4-1 Franta cu cele mai multe.
                 Jucatorul turneului a fost ales Xavi Hernandez iar cel mai bun marcator a fost  
tot un spaniol David Villa cu 4 goluri marcate.  


       
                 Cam atat despre Europeanul de acum 4 ani.Sper ca multi dintre ei ce citesc acest artigol isi vor aminti cu placere de acele momente.
                   Va multumesc ca ati citit acest articol si va astept si diseara sa cititi parerea mea despre prima zi a Campionatului European din 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu