miercuri, 6 iunie 2012

Campionatul European de Fotbal 2012 [partea a II -a]

               
 Salutare tuturor.Daca in prima parte v-am vorbit despre parerea mea personala cu privire la aceasta competitie a venit timpul sa trec la cateva lucruri generale.Voi incepe cu o scurta istorie a campionatelor europene de pana acum ,o istorie mai dezvoltata a campionatului precedent si apoi voi trece la competitia care va incepe vineri 8 iunie.

Istoria campionatelor europene


    
          (1)  In 1960 are loc prima editie,la ale carei preliminarii participa doar 17 echipe,printre care si Romania,care ajunge in sferturile de finala(acestea faceau parte din calificari intrucat faza finala incepea abia in semifinale).Europeanul este castigat de Uniunea Sovietica cu scorul de 2-1 dupa prelungiri in fata Iugoslaviei.

 
               (2) La cea de-a doua editie,patru ani mai tarziu,participa doar patru echipe printre care campioana en-titre Uniunea Sovietica si tara gazda Spania carora li se alatura Danemarca si Ungaria.Competitia este castigata de tara gazda dupa 2-1 in fata sovieticilor pe stadionul Santiago Bernabeu.
      
          (3)La editia din 1968,desfasurata in Italia,competitia primeste oficial numele de Campionat European.
Din cele 4 tari participante(Anglia,Iugoslavia,Uniunea Sovietica si Italia) tara gazda iese castigatoare dupa un meci rejucat si catigat  in fata fata Iugoslaviei cu scorul de 2-0(in primul meci scorul fusese 1-1)
      
        (4)In 1972 competitia are loc in Belgia,iar pe langa tara organizatoare mai participa Ungaria,Uniunea Sovietica si petru prima oara Germania(RFG) care castiga  competitia dupa un 3-0 in fata Uniunii Sovietice cu doua goluri marcate de fantasticul  Gerd Muller,care reusise dubla si in semifinale.

       
              (5)Cea de-a cincea editie are loc in Iugoslavia,tara alaturi de care mai participa si Cehoslovacia,Olanda      
si RFG.Este prima editie in care Uniunea Sovietica nu ajunge la turneul final,fiind invinsa de castigatoarea trofeului,Cehoslovacia.Finala a avut luc la Belgrad si a fost castigata de Cehoslovacia dupa 
5-3 la penalty(2-2 general) in fata RFG.
       
               (6)Editia a sasea a cunoscut schimbari drastice,A fost pentru prima oara cand sferturile nu au mai facut parte din preliminarii,ele fiind inlocuite de 7 grupe preliminare,castigatoarea fiecareia mergand la turneul final.
Acesta a cunoscut de asemenea modificari.Italia a fost prima tara organizatoare calificata din oficiu,iar cele 8 echipe participante au fost impartite in doua grupe,ale caror castigatoare,RFG si Belgia,au jucat  finala.Dupa un meci disputat la Roma,RFG a reusit sa castige al doilea titlu din istorie,invingand Belgia cu 2-1.
        
      
                  (7)Editia din '84 disputata in Franta este prima la care Romania reuseste sa se califice.In organizarea acestei competitii apar din nou schimbari,iar primele doua echipe din fiecare merg mai departe in  semifinale.
Gazda turneului,Franta catiga turneul in fata Spaniei cu scorul de 2-0 si da golgeterul turneului Michel Platini
(9 goluri).
        
     
                    (8) La ce-a de-a 8-a editie,gazduita de Germania de Vest(RFG),se afirma unul dintre cei mai buni jucatori olandezi din istorie,Marco van Basten(golgeterul turneului-5 goluri),care alaturi de Gullit si de   Rijkaard aduce primul titlu european Olandei care invinge URSS cu 2-0 in finala de la Munchen.  


                  (9)Editia din '92 a fost prima jucata dupa modificarile aparute la nivel statal in Europa.Astfel Germania participa pentru prima data ca tara reunita,iar Uniunea Statelor Independente(fostele tari din URSS su exceptia tarilor baltice)
juca pentru prima data dupa destramarea URSS.Danemarca nu s-a calificat la turneul final dar a inlocuit Iugoslavia,
sanctionata si descalificata de ONU.Danezii au reusit cea mai mare surpriza calificandu-se in finala dupa ce au invins la penaltiuri campioana en-titre Olanda si castigand trofeul in defavoarea Germaniei cu scorul de 2-0.


        
           
                
               (10)Cea de-a zecea editie a turneului a adus pentru prima data la turneul final 16 echipe printre care si Romania.
Astfel la fazele eliminatorii s-au adaugat si sferturile.Turneul a avut loc in Anglia si a fost castigat de Germania 2-1 cu Republica Cehia,golul castigator marcat de Bierhoff fiind primul gol de aur din istoria competitiei.Astfel Germania bifeaza cel de-al treilea titlu din istorie.


           
       
                        (11)Primul turneu din mileniul 2 a fost gazduit de Olanda si Belgia si a fost primul european la care Romania a reusit sa treaca de grupe,insa nu a reusit sa treaca de sferturi fiind invinsa de finalista Italia.Finala a avut loc la Rotterdam,unde Franta s-a incununat pentru a doua oara campioana a Europei dupa ce a invins Italia cu 2-1 in prelungiri,golul de aur fiind marcat de Trezeguet.Cel mai bun jucator al turneului a fost ales Zinedine Zidane.

     
                  (12)Campionatul European din 2004 a avut loc in Portugalia,unde tara gazda a reusit sa termine grupa pe primul loc si sa ajunga in finala acolo unde a reusit sa se califice si echipa de pe locul 2 din aceeasi grupa,Grecia,care in sferturi reusea sa invinga campioana Franta.Portugalia voia sa razbune infrangerea din grupa suferita in fata grecilor insa nu a reusit,iar Grecia a castigat astfel primul european din istorie chiar pe terenul rivalei din finala,scor final 1-0.
                       
                                
            Acestea fiind spuse am terminat si cu partea a doua a acestui articol.Va multumesc pentru ca l-ati citit  si va astept cu comentarii si pareri.De asemenea  va invit sa cititi maine celelalte doua parti.  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu